دسته : فرهنگ و هنر
شماره : 13254226505
تاریخ : 30 دي 1399
نخستین نمایشگاه مجازی کتاب افتتاح شد مراسم افتتاح نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد آغاز شد.

در این مراسم سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ویژگی‌های نمایشگاه مجازی کتاب تهران گفت: یک سال است که شرایط کرونایی ایران و جهان را دربرگرفته؛ این مسئله در بخش‌های مختلف تاثیر گذاشت. یکی از بخش‌هایی که به شدت تحت تاثیر شیوع این بیماری قرار گفت، صنعت نشر ایران و جهان است. صنعت نشر ما در این یک سال آسیب دیده است و این مسئله هنوز هم ادامه دارد. براساس یک نظرسنجی حدود ۶۰ درصد ناشران معتقد بودند، صنعت نشر ایران در شرایط کرونایی حداقل بیش از ۴۰ درصد آسیب دیده است.
 
وی افزود: تعطیلی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و نمایشگاه‌های استانی، شرایط تعطیل و شبه تعطیلِ فضای خدماتی کشور، روی صنعت نشر ما تأثیر گذاشت و این تأثیرگذاری کاملاً ملموس و محسوس بود. ناشران علیرغم شرایط سخت کرونایی به تکاپو و فعالیت خویش ادامه دادند و براساس یک نظرسنجی حدود ۶۸ درصد ناشران به میزان ۶۷ و ۸ دهم درصد کتاب چاپ اولی منتشر کردند و حدود ۲۴ درصد از آن‌ها بیش از ۱۰ عنوان کتاب در بازار نشر عرضه کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: سهم کتاب و کتابخوانی برای رفع اضطراب ناشی از شیوع کرونا در کشور قابل توجه بود. به نحوی که کتاب و کتابخوانی سهم بیشتری نسبت به قبل در اوقات فراغت پیدا کرد. پاره‌ای از اتفاقات به کمک آمد تا نشان دهد ناشران و مخاطبان به حوزه فرهنگ مکتوب توجه نشان دادند. در برنامه‌های فصلی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در مجموع یک میلیون و ۲۰۰ هزار کتاب به مبلغ ۵۰ میلیارد تومان فروخته شد.
صالحی ادامه داد: جریان فرهنگ مکتوب ما در طوفان سهمگین کرونا زنده، پویا و فعال است. کمک فضای مجازی به فرهنگ مکتوب در این مدت شتاب بیشتری پیداکرد. ۶۹ و ۳ دهم درصد ناشران از فضای مجازی برای تبلیغ کتاب هایشان استفاده کردند و این مسئله نشان می‌دهد، فضای مجازی در این دوران در حد انتقال متن نیست بلکه در حوزه تولید پادکست، قصه خوانی و نقالی کتاب هم وارد شده و با شیوه‌های متنوعی به سمت تبلیغات کتاب حرکت می‌کند. حدود ۵۰ درصد سفارش اینترنتی کتاب در دوران شیوع کرونا و خرید از کتابفروشی‌ها ۴۸ درصد بود. ۴۶ و ۶ دهم درصد جامعه ما کتابخوان هستند و از این تعداد ۱۹ و ۲ دهم درصد کتاب الکترونیک مطالعه می‌کنند. این مسئله نشان می‌دهد ذائقه مصرف جدیدی در کشور شکل گرفته است.
 
وی بیان کرد: در نتیجه برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران برای ایرانیانی که خارج از کشور هستند، امکان مشاهده کتاب‌های فارسی فراهم می‌شود. همچنین می‌توان خلاصه‌هایی از کتاب‌ها را به زبان‌های مختلف در سال‌های آینده داشت و عدالتی فرهنگی را در کشور ایجاد کرد. در نتیجه برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران، شاهد کاهش تخلفات و هزینه‌های بالادستی خواهیم بود. قدرت کنترل موجود در فضای مجازی از فروش کتاب‌های غیر توسط ناشران جلوگیری می‌کند؛ مسئله‌ای که در نمایشگاه فیزیکی کتاب دیده می‌شد.