آلزایمر به عنوان یک بیماری پیش رونده می باشد که در طول سال افراد زیادی را در سراسر دنیا مبتلا می کند، پژوهشگران در تلاش هستند تا راه درمان موثری برای آن پیدا کنند اما روند افزایش آلزایمر پا برجاست. شرایط خواب افراد از عوامل کلیدی در ابتلا به این بیماری محسوب می شود، نداشتن خواب کافی و با کیفیت می تواند در مرور زمان به آلزایمر منجر شود.
شب زنده داری یکی از دلایل اصلی ابتلا به آلزایمر به شمار می رود، در تحقیقاتی 8 نفر پس از یک شب خواب خوب به مدت 36 ساعت بیدار ماندند و همین مدت کافی بود تا این افراد حدود 52 درصد افزایش در میزان پروتئین تاو که ارتباط مستقیم با بیماری آلزایمر دارد را تجربه کنند. در آزمایشی که روی موش ها انجام شد، پژوهشگران دریافتند که موش های با کیفیت خواب پائین نسبت به سایر موش ها 2 برابر بیشتر پروتئین تاو را در مغط خود تولید می کنند. افرادی که در هنگام خواب خروپف می کنند در معرض ابتلا به آلزایمر در سنین بالا قرار دارند، خروپف یک اختلال تنفسی است و مانع از رسیدن اکسیژن کافی در هنگام خواب به مغز می شود و این موضوع خطر ابتلا به اختلال شناختی یا بیماری هایی از این دست را افزایش می دهد.
برخی از افراد برای داشتن خواب مناسب از قرص های خواب آور استفاده می کنند، این موضوع در مورد بیماری آلزایمر می تواند خطرناک باشد. مصرف بعضی از دارو های خواب آور ممکن است باعث تسریع ابتلا به آلزایمر شود، استفاده طولانی و بیش از حد قرص بنزودپازپین ها به عنوان گزینه ای برای بهبود کیفیت خواب خطر دچار شدن به بیماری آلزایمر را افزایش می دهد. این دارو ها برای افراد در معرض ابتلا به آلزایمر مانند شمشیر دو لبه عمل می کنند، در هنگام پیشرفت بیماری آلزایمر افراد مبتلا با مشکلات جدی در خواب مواجه می شوند اما با استفاده از این نوع دارو ها خطر سرگیجه و عدم تعادل در حرکت را هم افزایش می دهند.
نوع خوابیدن هم در جلوگیری از خطر ابتلا به آلزایمر موثر است، خوابیدن به پهلو به جای خوابیدن به شکم یا پشت بسیار بهتر خواهد بودف محققان با مطالعه به روی نوع خواب موش ها دریافتند که مغز موش هایی که به پهلو می خوابیدند در پاکسازی مواد زائد عملکرد بهتری داشته است. خوابیدن به پهلو از به مغز کمک می کند تا از انباشت پلاک های بتا آمیلوئید جلوگیری کند، این پلاک ها از عوامل اصلی ابتلا به آلزایمر در سنین بالا می باشند. اگر دچار کمبود خواب مزمن شده اید حتما به پزشک مراجعه کنید و به یاد داشته باشید که اختلال خواب تنها یکی از عوامل ابتلا به بیماری های روان شناختی محسوب می شود. روش های زیادی برای جلوگیری و کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر وجود دارد که برخی از آنها عبارت اند از : مصرف یک رژیم غذایی سالم ، اجتماعی بودن ، مدیریت بیماری های مزمن، کاهش استرس ، ورزش کردن به طور منظم ، تحریک مغز در طول زندگی.