به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ایران زمین، هفته دوم دی ماه 1401 بود که ارتش جمهوری اسلامی ایران خبر از برگزاری رزمایش مشترک ذوالفقار 1401 داد. این رزمایش که طی 4 روز از تاریخ 9 تا 12 دی برگزار شد، محدودهای 3 میلیون کیلومتر مربعی از مناطق جنوب شرق، سواحل مکران، حد فاصل شرق تنگه هرمز تا نزدیکی بندر گواتر و دریای عمان تا مدار 10 درجه در شمال اقیانوس هند را پوشش میداد.
این رزمایش از جهت استفاده از تجهیزات جدید و پیشرفته و پیاده سازی بیش از 200 سناریوی نظامی، اهمیت ویژهای داشت و توجهات منطقهای و فرامنطقهای را به خود جلب کرد.
حال با گذشت دو هفته از اتمام رزمایش ذوالفقار 1401، سخنگوی رزمایش و معاون تربیت و آموزش ارتش، امیر سرتیپ علیرضا شیخ جزئیاتی بیشتری را از دستاوردها و مزایای این رزمایش، تشریح کرد.
سخنگوی رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش گفت: رزمایش ها نمایش اقتدار یک ملت است که بایستی بر روی سر دشمن گسترده شود. نمایش اقتداری که بتواند دشمن را در محاسبات هزینه و فایدهاش به یک فهم منطقی برساند. لذا، در همه دنیا رزمایشها با این هدف برگزار میشود که جنبه خارجی رزمایشها است.
وی افزود: در برخی کشورها، رزمایش دو وجهی است و در برخی دیگر نیز بیشتر جنبه بازدارندگی دارد همچون رزمایشهای ما که در قالب یک آزمایش بزرگ به نمایش گذاشته می شود. لذا، رزمایشهای ارتش نوعاً به خاطر آزمایش آموزشها، تسلیحات و راهبردهای جدید تاکتیکی برگزار میشود.
معاون تربیت و آموزش ارتش با اشاره به لزوم یکپارچهسازی صحنه عملیات و ایجاد وحدت فرماندهی در مرحله اجرا، گفت: جنگ های آینده، جنگ تک نیرویی نیست بلکه یک جنگ مشترک با تمام داشته های یک ملت است. اگر بخواهیم به این نوع جنگ، واژه جنگ ترکیبی را اطلاق کنیم گذشته از آنچه در حوزه سخت جنگ وجود دارددر حوزه نرم نیز توانمندی ها هم گرا میشوند . ارتش جمهوری اسلامی ایران ترکیب تمام داشتههای یک ملت است.
امیر شیخ ادامه داد: توانمندیهای ارتش جمهوری اسلامی در چهار نیروی خود و یک قرارگاه مشترک پدافند هوایی متمرکز است و این بایستی در یک جا جمع شود چراکه هیچ جنگی در آینده جنگ تک نیرویی نخواهد بود. به همین دلیل، بایستی مدیریت یک پارچه صحنه جنگ تمرین شود.
امیر سرتیپ شیخ با اشاره به اهمیت تجربه اندوزی از رزمایشها تصریح کرد: یکی از ویژگیهای رزمایش امسال قاعدهمندتر بودن براساس اصول تاکتیکی خود رزمایش بود. لذا شما هم در فرآیند اجرا و هم در نوع اطلاع رسانی به وضوح ردپای این منطق در طرحریزی، اجرا و همچنین مدیریت یکپارچه صحنه رزمایش را مشاهده کردید.
این ویژگی از درسآموختههای رزمایشهای سالهای گذشته حاصل شده است. آنچه برای ما در این دوره حائز اهمیت بوده و به شکل متمرکز به آن پرداختهایم، مدیریت یکپارچه صحنه عملیات است.
وی با اشاره به وسعت سه میلیون و 190 هزار کیلومتری رزمایش در عرصه اطلاعاتی و امنیتی، تأکید کرد: هنگامی که عدد سه میلیون و ۱۹۰ هزار کیلومتر برای محدوده اطلاعاتی و امنیتی عنوان میشود یعنی محدودهای از عمق صحنه نبرد تا مدار ۱۰ درجه شمالی و دریای سرخ. پوشش چنین محدودهای در عرصه اطلاعاتی و امنیتی نشان از قدرت اشراف اطلاعاتی ما و تسلط بر سیگنالها و فضای رصد و پایش منطقه است. اما، وسعت رزمایش از لحاظ عملکردی، تاکتیکی و اشغال سطح زمین مانور همان بود که خدمت شما عرض کردم.
امیر شیخ در ادامه به دست برتر ارتش در میدان نبرد، یعنی قدرت پهپادی اشاره نمود و افزود: پهپاد به عنوان دست بلند دفاعی ما در شناسایی، کنترل، رهگیری و انهدام امروز به عنوان یک ابزار قدرتمند در اختیار ارتش است که با توجه به توانمندی های ایجاد شده و ظرفیت های ایجاد شده در ارتش به عنوان یک قدرت افزوده تلقی می شود.
وی ادامه داد: این قدرت با کمک سختافزاری و نرمافزاری و قدرتی که در روی زمین دارد به کمک ارتش آمده و این توان را برای نظام جمهوری اسلامی ایران به وجود آورده که امروز مورد توجه آقایان است و بر روی آن تحلیل میکنند. پهپادهایی که ما در رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش آنها را نمایش دادیم بخشی از توانمندی ما در این حوزه است و امیدواریم آن بخش که قادر به نمایش آن در رزمایش نبودیم هیچگاه برای دفاع وارد صحنه عمل نشود. این بخش قطعاً بازدارنده است و میتواند برای ما مزیت بسیار بالای رقابتی در صحنه عملیات ایجاد کند.
معاون تربیت و آموزش ارتش سپس به اهمیت نیروی پدافند هوایی پرداخت و گفت: ما پدافند هوایی را چشم بیدار نیروهای مسلح و ملت بزرگ ایران در منطقه میدانیم و این عزیزان فضا و هوای کشور را در چتر دیدهبانی خود دارند. در این رزمایش هم که ما در یک منطقه مشخص عمل میکردیم، قدرت نظارت، پایش و رصد پدافند هوایی را در هشدارهایی که در منطقه به هواپیماهای جاسوسی دشمن اعم از منطقه ای و فرامنطقهای داده شد، شاهد بودیم.
سخنگوی رزمایش ذوالفقار 1401 در خصوص تبادلات و بروزرسانی علوم نظامی نیز توضیحاتی را ارائه داد: اکنون ما با 8 کشور در حوزه تبادلات علوم نظامی همکاری داریم و دانشجویان خود را به این کشورها اعزام میکنیم و آنها نیز متقابلاً این کار را انجام میدهند. به طور مثال، ما دانشجوهای خود را به پاکستان یا سایر کشورها برای آموزش اعزام میکنیم و دانشجویان آنها که برای آموزش به کشورمان سفر میکنند نیز آنها هم همین آییننامهها و اصول نظامی را به ما میگویند که نشان از این دارد که اصول نظامی در دنیا به صورت مشترک و ثابت وجود دارد.
ایشان به عملکرد نیروی هوایی نیز در این رزمایش اشاره نموده و افزودند: توانمندی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تولید موشکهای دور ایستا و حملات دورایستا به گونهای انجام شده است که شما دیگر در صحنه هواپیمایی را مشاهده نمیکنید یعنی هواپیما نقطه را هدف قرار میدهد ولی در فاصله صد کیلومتری از آن قرار دارد چراکه موشک خود را رها و آن منطقه را ترک کرده است
معاون آموزش ارتش افزود: وزن ارتش به ندیدههای آن و حرفهایی است که برای نگفتن دارد نه حرفهایی که برای گفتن دارد. آن بخش که برای گفتن وجود دارد نمایشی است که حساب کار دست دشمن بیاید و مردم امیدوار شوند.
در انتها امیر سرتیپ شیخ در خصوص پیام ارسالی رزمایش ذوالفقار 1401 به دشمنان گفت: آنچه دشمنان باید به عنوان حریف ما بداند این است که بایستی بر اساس شاخصههای ما و سیگنالها و قدرتی که ما نمایش میدهیم که بخشی از آن برای آنها انجام میشود، آگاه شوند. دشمنان بسیار بهتر از کشورهای منطقه به قدرت ما واقف است و ما را رصد میکنند. ما هم بخشی از توانمندی خودمان را نمایش میدهیم که او دریافت کند.
وی ادامه داد: دشمن میداند در محاسبات خود نباید دچار اشتباه شود و نباید کاری که و اشتباهاتی که در جای دیگری مرتکب شده را درباره ایران مرتکب شود. ایران همچون هیچ کشور دیگری نیست و به هیچعنوان مانند کشورهای تجربهشده گذشته نیست که بخواهد بر روی آن محاسبات دفاعی و برنامهریزیهای نظامی داشته باشد.