سردار اسماعیل کوثری جانشین فرماندهی قرارگاه ثارالله تهران در گفتوگو با «ایران زمین» با اشاره به هفته دفاع مقدس و سالگرد آغاز جنگ تحمیلی و به بهانه انتشار ویدئوی پیام رهبر انقاب در ساعات اولیه حمله عراق به ایران، گفت: استکبار جهانی به سرکردگی غرب در تاریخ 26 تیرماه سال 1357 با تبانی ابرقدرت شرق توانستند صدام حسین را جانشین احمد حسن البکر کردند تا اگر زمانی تمام چیدمانها و توطئههای آنان به نتیجه نرسید از طریق تقویت صدام بتوانند نظرات و اهداف خودشان را اجرایی کنند که یکی از همین موارد حمله به ایران بود.
کشور به دلیل بیکفایتی رییسجمهوری وقت یعنی آقای بنیصدر آمادگی لازم نظامی را برای تقابل و رویارویی با رژیم بعث را نداشت.
جانشین فرماندهی قرارگاه ثارالله تهران با بیان اینکه حمله عراق به ایران این چنین نبود که هیچ پیش زمینهای نداشته باشد و نتوان آن را پیشبینی کرد، تصریح کرد: 4 یا 5 ماه قبل از حمله عراق به ایران تحرکاتی از جانب عراق رخ میداد که باعث میشد تا حمله احتمالی آنان قابل پیشبینی باشد و در نهایت نیز این اتفاق در تاریخ 31 شهریور ماه با حمله هوایی 120 فروند هواپیمای جنگ به کشور رقم خورد.
وی افزود: متاسفانه این اتفاق در حالی رخ داد که کشور به دلیل بیکفایتی رییسجمهوری وقت یعنی آقای بنیصدر آمادگی لازم نظامی را برای تقابل و رویارویی با رژیم بعث را نداشت. بنیصدر که حتی فرماندهی قوا را از امام(ره) گرفته بودند در تمام آن دوران هیچ اقدامی برای تقویت توان نظامی و قدرت رویارویی با حمله قابل پیشبینی عراق انجام نداد. آن هم در شرایطی که سپاه هنوز نوپا بود و ارتش نیز به سبب تحولات آن دوران قدرت و امکانات و سازمان سابقش تحلیل رفته بود.
به گفته وی، بنی صدر حتی در ماجرای بسیج مستضعفین که فرمان تشکیل آن را امام(ره) صادر کرده بود را پیگیری نرکد. قرار بود که این سازمان به یک ارتش 20 میلیونی بدل شود ولی بنیصدر دست به هیچ کاری نزد تا مجموعه این اتفاقات باعث شود که ارتش عراق طی همان حملات اولیه 15 تا 20 کیلومتر مربع از خاک ایران را اشغال کند.
خوشبختانه بعد از فرار بنی صدر و رجوی با آن وضعیت که لباس زنانه پوشیده بودند ما توانستیم یکی از مهمترین و بزرگترین عملیات یعنی «ثامن الائمه» را انجام بدهیم که نتیجه آن شکست حصر آبادان بود.
سردار کوثری با تاکید بر نقش مهم و حیاتی امام(ره) در هدایت نیروهای نظامی و مردم، گفت: فرمایشات امام(ره)باعث شد که فضای کشور و روحیه نیروهای نظامی و مردم آرام شود و کشور یک نظم و آرامش هدفمند برای صفآرایی مقابل نیروهای دشمن پیدا کند. این مساله بسیار مهمی بود. ارتش و سپاه و مردم بعد از مدتی خودشان را پیدا کردند و مقابل دشمن با کمترین امکانات ایستادگی کردند.

جانشین فرماندهی قرارگاه ثارالله تهران با اشاره به نقش افرادی مانند رجوی و بنی صدر در اتفاقات و تحولات زمان جنگ، گفت: خوشبختانه بعد از فرار بنی صدر و رجوی با آن وضعیت که لباس زنانه پوشیده بودند ما توانستیم یکی از مهمترین و بزرگترین عملیات یعنی «ثامن الائمه» را انجام بدهیم که نتیجه آن شکست حصر آبادان بود. ما در آن عملیات تعداد زیادی از نیروهای نظامی رژیم بعث را به اسارت گرفتیم و توانستیم امکانات خوبی را از عراق غنیمت بگیریم.
جوانان رزمنده در آن دوران با خلاقیتی که داشتند به خوبی از سلاحهای عراقی که غنیمت گرفته بودند به بهترین شکل علیه خودشان استفاده میکردند.
وی با تاکید بر اینکه در دوران جنگ مشکلات زیادی نیز رخ میداد، خاطرنشان کرد: متاسفانه بعد از عملیات بزرگ ثامنالائمه جمعی از فرماندهان ارتش و سپاه در مسیر بازگشت به تهران به دلیل سقوط هواپیما به شهادت رسیدند که این اتفاق شبیه به یک توطئه بود ولی رزمندگان و مردم با تمام این مشکلات اجازه ندادند که حتی یک وجب از خاک این کشور در اختیار دشمن قرار بگیرد. خاکی که بیش از یک سوم وسعت امروز کشورما در دوران قاجار و پهلوی و طی 200 سال به تاراج رفت ولی جمهوری اسلامی با سربلندی طی 8 سال نگذاشتند این اتفاق تکرار شود.

سردار کوثری در پاسخ به این پرسش که ارتش، سپاه و مردم به رغم تمام مشکلاتی که داشتند چگونه توانستند در جریان جنگ هشت ساله موفق باشند، گفت: اگرچه مشکلات در آن دوران زیاد بود ولی وحدت، خلاقیت و حضور نیروهای جوان به ویژه در سپاه و البته حضور و حمایت مردم و مهمتر از همه توکل بر خدا و الگو گرفتن از معصومین(ع) مهمترین مولفههایی بودند که باعث موفقیت ما شد. جوانان رزمنده در آن دوران با خلاقیتی که داشتند به خوبی از سلاحهای عراقی که غنیمت گرفته بودند به بهترین شکل علیه خودشان استفاده میکردند.