بی شک چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در جهان و بخصوص میان ایرانی ها است، اما برگ چای به طور طبیعی دارای کافئین است که دریافت بیش از حد آن می تواند منجر به استرس ، اضطراب و بی قراری شود. چای انواع مختلفی از جمله چای سبز ، چای سیاه، چای سفید و اولانگ دارد، همه این چای ها از برگ گیاهی به نام کاملیا سیننسیس تهیه می شوند.
نوشیدن یک فنجان چای داغ در این روزهای سرد می تواند حس رضایت بخشی داشته باشد، از جمله فواید چای که در طب سنتی نیز استفاده می شود می توان به کاهش حطر ابتلا به دیابت، سرطان، چاقی و بیماری های قلبی اشاره کرد. اما مصرف بیش از حد چای دارای عوارض جانبی فراوانی است، استفاده بیش از سه یا چهار فنجان چای در روز می تواند مشکلاتی را ایجاد کند که به آنها اشاره می کنیم.
کاهش جذب آهن و افزایش استرس و بی تابی

نوشیدنی چای دارای ماده ای به نام تانن است و این ماده با آهن موجود در مواد غذایی پیوندی تشکیل می دهد که می تواند باعث عدم جذب آهن در بدن شود. کمبود آهن یکی از متداول ترین کمبودهای مواد مغذی در جهان می باشد و افرادی که از کمبود آهن رنج می برند نباید چای زیادی مصرف کنند. افرادی که از رژیم غذایی گیاهی استفاده می کنند باید بیشتر نسبت به مصرف چای حساسیت داشته باشند ، میزان تانن موجود در چای بستگی به نوع آماده کردن آن هم دارد و مصرف کمتر از سه فنجان چای در روز می تواند حاشیه امنی برای فرد ایجاد کند.
از آنجایی که برگ چای حاوی کافئین است، مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد استرس و بی قراری می شود، معمولا یک فنجان چای دارای 11 تا 61 میلی گرم کافئین است. چای سیاه نسبت به چای سبز یا سفید کافئین بیشتری دارد و هرچقدر بیشتر دم بکشد میزان آن افزایش می یابد. طبق گفته متخصصان میزان کمتر از 200 میلی گرم کافئین در روز باعث ایجاد استرس و بی قراری نمی شود، اما این میزان در افراد مختلف متفاوت است و بستگی به حساسیت آنها به کافئین دارد.
خواب بی کیقیت و حالت تهوع

برای رسیدن دستور خواب به مغز هورمونی به نام ملاتونین ترشح می شود، کافئین چای می تواند تولید این هورمون را مهار کرده و باعث کم خوابی یا بی خوابی شود. خواب ناکافی هم مشکلات زیادی مثل خستگی، اختلال در فکر، استرس، کاهش توجه و روانی را به همراه دارد. بدن افراد مختلف نسبت به کافئین واکنش های متفاوتی دارد و پیش بینی تاثیر آن در خواب افراد دشوار است.
اگر چای را با معده خالی مصرف کنید به دلیل وجود برخی ترکیبات آن دچار حالت تهوع خواهید شد، تانن های چای طعم تلخ و گس آن را ایجاد می کنند و ماهیت قابض تانن ها بافت گوارشی را تحریک کرده و باعث ایجاد حالت تهوع می شود. افراد با شرایط خاص شاید با نوشیدن یک یا دو فنجان چای این شرایط را داشته باشند اما دیگر افراد با نوشیدن بیش از سه یا چهار فنجان چای دچار حالت تهوع یا درد معده می شوند.
سردرد و سرگیجه و نیاز بدن به کافئین

استفاده متناوب از کافئین شاید به درمان برخی از سردرد ها کمک کند اما اگر بیش از حد مصرف شود می تواند تاثیر عکس داشته باشد، عادت به دریافت منظم کافئین ممکن است به ایجاد سردرد های مزمن منجر شود. چای در مقایسه با سایر نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه یا نوشابه دارای کافئین کمتری می باشد اما میزان تحریک پذیری برای سردرد در افراد متفاوت است. اگر دچار سردرد های عود کننده هستید بهتر است مصرف چای را کاهش داده و نتایج را بررسی کنید. کافئین ماده ای محرک است و دریافت منظم آن می تواند به شکل گیری وابستگی منجر شود، از علائم ترک کافئین می توان به سردرد، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، خستگی و تحریک پذیری اشاره کرد. وابستگی به کافئین مدت زیادی طول نمی کشد و حتی ممکن است پس از سه روز به آن وابسته شوید.