اسحاق جهانگیری در نشست رؤسای دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی و فناوری که در دانشگاه الزهرا برگزار شد، گفت: اگر طرفهای مقابل به تعهدات خود عمل کنند، کاهش تعهدات ایران برجام قابل برگشت است. ما بعد از خروج آمریکاییها از برجام یکسال در برجام ماندیم و به تعهدات خود عمل کردیم. جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران بیان داشت: در مذاکرات اخیر با رئیس جمهوری ما میخواستند که برای کاهش تعهدات فرصت بدهیم و خارج نشویم. یکسال گذشت ما صبر کردیم به تعهدات خود عمل کردیم، با اروپاییها، چینیها و روسیه و کشورهای منطقه نیز بحث کردیم. هر صبری دورهای دارد، شما با فرصت یک هفتهای چه کاری میخواهید انجام دهید وی درباره خروج آمریکا از برجام گفت:
آمریکاییها و اروپاییها و شش کشور طرف مذاکره، شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی وقتی که درباره برجام توافق شد از آن به عنوان راهکار جدید مهمی که میتواند گرهها و بحرانهای بزرگ را با روش گفت و گو حل کند، یادکردند و گفتند این الگو برای حل بحرانهای مختلف جهانی قابل استفاده است.
جهانگیری اضافه کرد: آمریکاییها چه قبل از خارج شدن از برجام و چه بعد از آن نگذاشتند ملت ایران از دستاوردهای برجام استفاده کند. آنها سعی کردند فضای ناامنی بر سر اقتصاد ایران و روابط سیاسی ایران حاکم کنند و بگویند که بالاخره توافق به هم میخورد و شما نمیتوانید کار دقیقی با این کشور (ایران) انجام دهید بنابراین راهی برای کار کردن با این کشور وجود ندارد. تا اینکه سال گذشته در اردیبهشت ماه رسماً از برجام خارج شدند و تحریمهای سنگینی وضع کردند.
با خروج آمریکا از برجام که با فشار های اقتصادی نیز بر ایران همراه بوده است، ایران در سایه بی توجهی اروپایی ها عملا نتوانسته از مزایای برجام استفاده کند و سرانجام با کاهش مرحله به مرحله از تعهدات برجامی خود تهدید کرده که اگر 4+1 هزینه ای را برای حفظ این قرارداد نپردازند ایران نیز حاضر نیست که به طور یک طرف برجام را اجرا کند و در صورت لزوم از برجام خارج می شود. این موضوع ایران با واکنش های مختلفی از سوی قدرت های جهانی رو به رو بوده است.