سرطان روده به رشد سلولهای سرطانی در بخش های مختلف روده گفته میشود. این بیماری به دلیل رشد غیرطبیعی سلولها اتفاق میافتد که میتوانند به بافتهای دیگر بدن نیز آسیب زند یا در آنها تکثیر یابد .علائم این بیماری میتواند شامل مواردی همچون خون در مدفوع ، تغییر در حرکات روده، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد.روش ها و ابزارهایی که می تواند سرطان را در مراحل اولیه با آن تشخیص داد. تاثیر بسیاری در افزایش طول عمر و کیفیت زندگی دارد. اما تشخیص این بیماری اغلب نیازمند تجهیزات و هزینههای درمانی بسیار گران است که ممکن است در مناطق روستایی یا در حال توسعه با زیرساختهای پزشکی کم امکان پذیر نباشد.
محققان روشی نوین برای تشخیص سرطان روده و بررسی بیماریهای داخلی بدن، از طریق تغییر رنگ در ادرار ابداع کردند.

پروفسور Molly Stevens و پروفسور Sangeeta Bhatia محققان انگلیسی هستند که توانستند دستاورد هایی در این زمینه داشته باشند، آن ها با تزریق نانو حسگرهای طلا به موشها توانستند پیشرفت هایی در این زمینه داشته باشند.این نانوذرات طلایی در بدن توسط آنزیمهایی تجزیه میشوند، و از طریق کلیه عبور میکنند به دلیل ایجاد تغییر رنگ آبی می توان نتیجه آزمایش را با چشم غیر مسلح پس از آزمایش ادرار، مشاهده کرد.
دانشمندان از این روش برای موش های مبتلا به سرطان روده بزرگ استفاده کردند و فهمیدند که ادرار موشهایی که دارای تومور هستند، در مقایسه با موشهای سالم، به رنگ آبی روشن تبدیل میشود.
همچنین طی یک پروژه تحقیقاتی یک ماهه دریافتند که پس از تجویز این نانوحسگرها، موشها هیچ علامتی از عوارض جانبی نشان ندادند و هیچ علامتی از این حسگرهای آزاد در بدن موشها یافت نشد.دانشمندان می گویند با استفاده از این روش که در ادرار تغییر رنگ ایجاد می کند، با صرف کمترین هزینه و بدون نیاز به به ابزارهای آزمایشگاهی گران قیمت و پیچیده، می توان از این روش به عنوان روش تشخیصی و در دسترس استفاده کرد.