رسانه های آمریکایی اعلام داشتند در آستانه پایان مهلت ۹۰ روزه دولت آمریکا برای معافیتهای بینالمللی همکاریهای هستهای غیرنظامی ایران، خبر از تمدید قریبالوقوع آن به گوش می رسد.گزارش ها حاکی از آن است که از سه مقام رسمی نزدیک به کاخ سفید اعلام کردند که پس از یک بحث و جدل جدی در دولت دونالد ترامپ میان حامیان ادامه معافیتها و طرفداران لغو آن ترامپ تصمیم به تمدید این معافیت ها کرده است.
سرانجام رئیس جمهوری ایالات متحده نظر استیو منوچین، وزیر خزانهداری را مبنی بر لزوم تمدید معافیتهای همکاریهای هستهای با اهداف غیرنظامی میان ایران و جامعه جهانی را قبول کرده است.
مدافعان تمدید این دست معافیتها در جریان بحث و جدل با جناح بولتون-پمپئو بیان داشتند که در صورت تحریم، ایالات متحده باید شرکتهای روسی، اروپایی و چینی که با ایران برای توسعه فناوری هستهای غیرنظامی همکاری میکنند را مجازات کند؛ امری که به نفع راهبرد واشنگتن در قبال ایران نیست. در سوی دیگر، طرفداران لغو معافیتها در امنیت ملی کاخ سفید و وزارت خارجه اعمال تحریم بر این جنبه از برنامه هستهای ایران را مطابق سیاست فشار حداکثری واشنگتن بر ایران ارزیابی میکردند.
براساس توافق هستهای صورت گرفته کشورهای طرف برجام باید با ایران برای بروز رسانی سایتهای اتمی فردو و آب سنگین اراک همکاری کنند. تا حق ایران در زمینه دانش پزشکی هسته ای و موارد صلح آمیز هسته ای حفظ شود. همکاری با ایران در زمینه های اصلاح رآکتور آب سنگین اراک، تبدیل مرکز غنی سازی فردو، تبادل سوخت در رآکتور نیروگاه بوشهر و رآکتور تحقیقاتی تهران، پروژههای همکاریهای هستهای بینالمللی ایران با جامعه جهانی به شمار میرود.
ایران با انتقاد از طرفهای برجام،در عمل نکردن به تعهدات هستهای خود بر مبنای این توافق تهدید کرده است که در صورت ادامه وضعیت کنونی، از تعهدات برجامی ایران نیز کاسته خواهد شد و تا امروز طی دو مرحله تعهدات خود را کاهش داده است. طرف های اروپا از این رویداد ابراز نگرانی کرده اند، فدریکا موگرینی، اعلام کرد کاهش تعهدات برجامی ایران، نقض کامل توافق به نیست و امیداور است که ایران به تعهدات پایبند بماند. انتظار میرود ایالات متحده آمریکا 10مرداد ماه تصمیم خود درباره تمدید یا لغو این بخش از معافیتهای هستهای ایران را اعلام کند. کشورهای عضو برجام با انتقاد از رفتار آمریکا، خواهان حیات برجام هستند.