استفاده از برخی ویتامین ها برای سلامت چشم ها بسیار مفید است، این ویتامین ها دارای آنتی اکسیدان هایی هستند که با رادیکال های آزاد مخرب مبارزه می کنند. رادیکال های مخرب باعث از بین رفتن بافت های بدن می شوند و گاها بر روی پروتئین های چشم آسیب وارد می کنند، مصرف ویتامین های دارای آنتی اکسیدان در جلوگیری از آسیب به بافت های حیاتی بدن بسیار موثر خواهد بود.

با افزایش سن و کاهش ویتامین های دریافتی به وسیله چشم ها، امکان ابتلا به بیماری هایی چون آب مروارید، آب سیاه و انحطاط ماکولای را افزایش می دهد. با تحقیقات صورت گرفته برخی از ویتامین ها و مواد معدنی در محافظت و کند کردن پیشرفت این بیماری کمک شایانی دارند، از این رو به معرفی ویتامین ها و دیگر مواد مغذی که در محافظت و سلامت چشم ها مفید هستند می پردازیم.
ویتامین A و بتا کاروتن

ویتامین A به دلیل داشتن پروتئین رودوپسین این امکان را به چشم ها می دهد تا در نور کم هم توانایی مشاهده داشته باشند، محققان اعلام داشتند که کمبود این ویتامین باعث شب کوری می شود. ویتامین A از عملکرد قرنیه ها به عنوان لایه محافظ خارجی چشم حمایت می کند، افرادی که دچار کمبود این ویتامین می باشند امکان تولید رطوبت کمتر برای روانسازی را توسط چشم های خود تجربه می کنند. بتاکاروتن به عنوان یک ماده پیش ساز برای ویتامین A محسوب می شود، این ماده نوعی رنگدانه گیاهی به نام کاروتنوئید است که در اکثر میوه های رنگارنگ وحود دارد و منبع اصلی ویتامین A در رژیم غذایی انسان شناخته می شود، بتاکاروتن در بدن انسان و در مروز زمان به ویتامین A تبدیل می گردد. این ویتامین در سیب زمینی شیرین، هویج، فلفل قرمز، کدوتنبل و کدو مسما به وفور موجود است.
ویتامین C

این ویتامین یکی از آنتی اکسیدان های بسیار قدرتمند است و در برابر آسیب های اکسیداتیو به عنوان محافظ عمل می کند، از آسیب های اکسیداتیو به عنوان عامل اصلی در ابتلا به آب مروارید های قشری و هسته ای نام برده می شود. آب مروارید قشری در لبه های عدسی چشم به وجود می آید و آب مروارید هسته ای به بخش مرکزی عدسی آسیب می رساند، پژوهشگران در تحقیقات گسترده ای که بر روی افراد مبتلا به آب مروارید هسته ای انجام دادند دریافتند که استفاده از ویتامین C در افراد مبتلا می تواند به کاهش 33 درصدی آب مروارید منجر شود. به طور کلی از پرتغال و لیمو شیرین می توان به عنوان منبع ویتامین C یاد کرد اما این ویتامین در کلم بروکلی، جوانه های بروکسل، توت سیاه و آب گریپ فروت هم بسیار فراوان است.
اسیدهای چرب امگا 3

استفاده از اسیدهای چرب امگا 3 در محافظت از شبکیه چشم تاثیر خوبی دارد، شبکیه چشم دارای تراکم بالایی از اسیدهای چرب امگا 3 می باشد. این اسیدها از انباشته شدن رسوبات چربی در رگ های خونی و بخصوص رگ های شبکیه چشم جلوگیری می کنند، انباشه شدن این چربی ها در شبکیه چشم به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن منجر خواهد شد. برخش پژوهشگران نیز عنوان می کنند مصرف اسیدهای چرب امگا 3 در جلوگیری از خطر ابتلا به سندرم خشکی چشم موثر هستند، سندروم خشکی چشم از تولید اشک جلوگیری کرده و باعث روانسازی آن می شود. اسیدهای چرب امگا 3 را می توان از ماهی های چرب مانند سالمون ، ساردین، تن و شاه ماهی به دست آورد و همچنین در بذر کتان، گردو و دانه های چیا موجود می باشد.