معاون مدیریت پسماند شهرداری تهران گفت: ما باید روی مساله و مباحث آموزشی و فرهنگی شهروندان کار کنیم. این مساله میتواند از طریق آموزش و تبلیغات میدانی و رسانهای تلوزیونی انجام بشود. ما اعتقاد داریم که شهروندان برای همکاری با شهرداری باید انگیزه لازم را داشته باشند.
علیرضا شریفیفرد معاون مدیریت پسماند شهرداری تهران در گفتگو با ایران زمین ضمن اشاره به تاکید شهردار تهران در دوره جدید بر مدیریت و بازیافت پسماندهای پایتخت، گفت: ما در این دوره تلاش داریم که بحث مدیریت و بازیافت پسماند را در تمام مناطق تهران با اجرای سیاستها و روشهای نوین را دنبال کند. ما طی دو سال گذشته تلاش کردیم که بحث بازیافت و مدیریت پسماند را جدیتر دنبال کنیم. البته در این مسیر به نظر میرسد که میتوان از ظرفیت شهروندان و سمنها و فعالان اجتماعی نیز استفاده کرد.

شریفیفرد ادامه داد: یکی از موضوعاتی که به نظر میرسد باید مورد بررسی این است که ما باید شهروندان را از طرق مختلف به پای کار بکشانیم. این میتواند با روشهای مختلفی رخ بدهد. برای مثال میتوان انگیزههای اقتصادی را پیش کشید و با ارایه تخفیف یا حتی پرداخت پول این کار را انجام داد و شهروندان را تشویق به تفکیک زبالهها و پسماندها کرد. همین طور میتوان شرایط زیست محیطی و محیط زیست و طبیعت را برای شهروندان شرح داد که آلودگیهای زیست محیطی به چه تهدید جدی و مهمی بدل شده است.
به گفته وی، البته انگیزهها فقط به مباحث اقتصادی و اطلاعاتی منحصر نمیشود. ما باید فرهنگ و آموزش آنان را در نظر بگیریم. طبق بررسیهایی که انجام شده است مباحث اعتقادی و تربیتی در نحوه رفتار و برخورد شهروندان نسبت به مسائل شهری و محل زندگی خودشان بسیار موثر است. بنابراین ما باید روی مساله و مباحث آموزشی و فرهنگی شهروندان کار کنیم. این مساله میتواند از طریق آموزش و تبلیغات میدانی و رسانهای تلوزیونی انجام بشود. ما اعتقاد داریم که شهروندان برای همکاری با شهرداری باید انگیزه لازم را داشته باشند.
معاون مدیریت پسماند شهرداری تهران با بیان اینکه بازیافت بخش مهمی از مدیریت پسماند است ولی همه مساله نیست، خاطرنشان کرد: ما باید به خانوادهها آموزش بدهیم که قدر مصرف خودشان خرید کنند و یا از محصولاتی استفاده کنند که پسماند کمتری داشته و یا پسماند آن آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند. کاهش تولید پسماند به مراتب بیشترین اهمیت را در بحث مدیریت پسماند دارد.
هرچقدر بتوانیم تولید پسماند را کاهش بدهیم قطعا بحث تفکیک پسماند راحتتر و بهتر انجام خواهد شد و هرچه تفکیک پسماند منظمتر و دقیقتر بوده و شهروندان بیشتر ما را یاری کنند، هزینههای بازیافت و تفکیک کاهش پیدا میکند.
شریفیفرد همچنین درباره عملکرد شهرداری تهران در مدیریت پسماند الکترونیکی، گفت: موضوع پسماند الکترونیکی کمتر از 100 سال عمر دارد و بر همین اساس من تصور میکنم که ما میتوانیم در این خصوص اول از هرچیز شهروندان را آموزش بدهیم که مصرفگرایی کمتری داشته باشند و سپس در مرحله تفکیک و بازیافت زباله شهرداری تهران را همراهی کنند.
به گفته وی، هرچقدر بتوانیم تولید پسماند را کاهش بدهیم قطعا بحث تفکیک پسماند راحتتر و بهتر انجام خواهد شد و هرچه تفکیک پسماند منظمتر و دقیقتر بوده و شهروندان بیشتر ما را یاری کنند، هزینههای بازیافت و تفکیک کاهش پیدا میکند. شهروندان میتوانند خودشان با حضور در غرفههای بازیافت پسماندهای قابل بازیافت را تحویل بدهند و شهرداری نیز در این خصوص بستههای حمایتی متناسبی را پیش بینی کرده است.