این روزها به خیابان که می روی، گوشه و کنار پر از هیاهوی آغاز است، آغازی که برای خیلی هایمان رنگ شروعی از جنس نو شدن دارد و برای خیلی های دیگر رنگ خوش خاطرات دفتر و کتاب های کاهی.
به گزارش گروه اجتماعی ایران زمین، مهر با تمام خوب و بدش از راه رسیده است و برای تمام اهالی درس و مدرسه نویدبخش روزهای آینده است و دلدله هایی که کاش دیرتر می آمد و برای دیگرانمان خاطرات دیروز با مدرسه رفتن کودکانمان تداعی می شود و در این میان خیلی بحث هاست که با آمدن مهر بر سر زبان ها می افتد.
مهر که می شود، یاد دفترهایی می افتیم که با انواع کاغذهای رنگی جلدشان می کردیم تا رنگ بهار بگیرد و کتاب هایی که با ذوق بوی نویی شان به دنیای دیگر می بردمان و هزار آرزو در سر می پروراندیم.
مهر که می شود، یاد خیلی چیزها در دلمان جوانه می زند و به گذشته بر می گردیم.
مهر را از نسل پیش از خود مرور می کنیم، مهری که برای پدر مادرهایمان یک رنگ داشت و برای ما رنگی دیگر و برای کودکانمان هزار رنگ.
به عقب که بر می گردیم شاید زمان نوجوانی همه دهه شصتی ها، آن روزها که بعضی روزها تهران رنگ خاکستری می گرفت و می آمدند مدرسه می گفتند هوا کمی آلوده است، شیر بخورید، علاج آلودگی ست و بی تعطیلی از کنارش می گذشتند و وقتی به پدر و مادرهایمان می گفتیم نفسمان نمی آید، خیلی عادی از کنارش می گذشتند که وارونگی هواست و درست می شود و شیر بهترین علاج است.
آن روزها شاید آسمان آبی بیشتر دیده می شد و ما سرمان را کمتر بلند می کردیم تا آبی آن آسمان سقف آرزوهایمان باشد و زمان به سرعت می گذشت و ما بزرگ می شدیم، آن قدر بزرگ که هر سال آبی آسمانمان جای خود را به خاکستری تیره روزگار می سپرد و تنها یادگاران آن روزها برای ما می شد، تک سرفه هایی که یادآور آن روزهای امثال من بود و نفس هایی که گه گاه به شماره می افتاد و همین طور زمان می گذشت و کم کم ریه های شهرمان به سیاهی می رفت و مهر از آن کودکانمان شد، آن موقع بود که چشم باز کردیم و ما ماندیم و یک تهران پر از دود و اعصاب خوردی و نفس های به شماره افتاده ای که اسپری و قرص، دوای هر روزشان بود و کودکانی که مثل زمانه کودکی ما تاب آلودگی شهرشان را نمی آوردند و تعطیلی مهمان زنگ مدرسه شان شد و به شادی های روز و شبشان اضافه کرد و تنها دوای آن همه نفس شماره افتاده شهر، تعطیلی مدارسش در روزهای هزار برابر بیش از حد مجازش بود و طرح های ترافیکی که به چشم می دیدیم و بحث آن درست در همین زمان یعنی آغاز مهر گرم می شد و بعد کم کم به فراموشی می رسید و دوباره آغاز دی ماه با تعطیلی مدارس بر اثر آلودگی بر سر زبان ها می افتاد و چرخه این چنین ادامه داشت.

حال آغاز مهر است و بحث ترافیک و آلودگی گرم گرم، امروز رئیس پلیس راهور تهران بزرگ در خبری از پیش بینی افزایش ۳۰ درصدی ترافیک در شهر تهران همزمان با آغاز سال تحصیلی خبر داد.
سردار محمدرضا مهماندار، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با اعلام این خبر ضمن قدردانی از تعامل و همکاری همه دستگاههای مرتبط از جمله شهرداری، اورژانس، آتش نشانی، اتوبوسرانی، تاکسیرانی و ... گفت: امیدواریم با همکاری همه این نهادها در روز نخست مهر حضوری پررنگ و موثر را در حوزههای ترافیک، امنیت، بهداشت و ... خدماتی مناسب و شایسته به دانش آموزان ارائه کنیم.
محسن پور سید آقایی، معاون حمل و نقل ترافیک شهردار تهران نیز پنجشنبه گذشته با اشاره به نزدیک شدن به ماه مهر و بازگشایی مدارس در خصوص تمهیدات ترافیکی شهرداری تهران برای جلوگیری از گرههای ترافیکی گفت: سعی میکنیم همزمان با بازگشایی مدارس چند اقدام را به صورت همزمان انجام دهیم که یکی از آنها شناور شدن ساعت کار کارکنان دولت، بانکها و مراکز اداری تهران است.
پور سید آقایی تصریح کرد: اگر فقط ساعت کاری در هنگام صبح شناور باشد و برای عصر برنامهای نداشته باشیم هنگام عصر هم شاهد ترافیک خواهیم بود ولی وقتی که ساعت کار شناور باشد ترافیک عصر هم کمتر میشود و لذا پیشنهاد ما به دولت این است که به جاری مرخصی ساعتی ساعت کاری شناور شود.
اما آیا این اقداماتی که یکی دو هفته به خاطر آغاز مهر سر بر می آورند، علاج واقعی و نمونه ای از مدیریت بحران است؟ آیا خورده ای به طرح های ترافیک مان و اقدامات ضروری دیگر نیست؟
این بحث را در حالی مطرح می کنیم که ابتدای تابستان امسال، صحبت از طرح ترافیک جدیدی شد که علاج شلوغی های سرام آور تهران است و طرح کاهش آلودگی هوا در مناطق زوج و فرد سابق کلید خورد و جای زوج و فرد را گرفت و در اصل مسکنی جدید برای شش هاای از نفس افتاده تهران بود.
پیشترخودروهای پلاک فرد در روزهای فرد و خودروهای پلاک زوج در روزهای زوج هفته، مجاز به تردد بودند، اما با کلید خوردن طرح جدید، تعداد روزهای مجاز ورود به منطقه آلودگی برای هر خودروی پلاک تهران ۸۰ روز در سال (در هر فصل ۲۰ روز) است و برای تردد مجاز بیش از آن، نیازمند پرداخت عوارض است.
این طرح در حالی آغاز شد که بر اساس گزارشی که چندی پیش فارس نوشت، از روزهای ابتدایی اجرای شدن طرح جدید ترافیکی صدای مخالفان بلند شد و اقشار مختلف از برخی اعضای شورای شهر و مسؤولان ناجا، صدای اعتراضی خود را بلند کردند و این ماجرا در حالی بود که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص هوای تهران را هنوز خبری از سرما نشده یعنی قلب تابستان و در بیشتر روزهای تیر ناسالم اعلام کرد و همین موضوع بیشتر صدای مخالفان را بلند کرد.
البته مسؤولان معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران زیر بار این حرف ها نرفتند و گرمای هوا و تابش بیشتر نور خورشید مقصر اصلی آلودگی بیمارگونه تهران در قلب تابستان دانستند و در این زمینه محسن پورسیدآقایی، معاون شهردار تهران با رد ارتباط آلودگی تهران به این طرح، ازن را مقصر ماجرا نامید و مدعی شد که این ازن است که به عنوان یک بحث جدید پدیدار شده است و بع برخی شایبه ها در مورد کاسبکارانه خواندن این طرح پاسخ داد و مدعی شد که این طرح حتی درآمدهای شهرداری را نیز کاهش داده است.
این بحث ها در حالی مطرح شد که برخی بازنگری در طرح جدید ترافیک را ضروری دانستند و در این میان غلامحسین آرام معاون فنی و عمرانی فرمانداری تهران از این افراد بود.
محمد تقیزاده معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری تهران نیز از تجدید نظر در مورد این سخن گفته است و به اعتقاد وی اگر این طرح پس از بررسیها به کاهش آلایندگیها منجر شد ادامه خواهد داشت و در غیر این در اجرای این طرح تجدیدنظر می شود.
اکنون تنها دور روز مانده تا آغاز بازگشایی مدارس بار دیگر بحث ترافیک و آلودگی هوا را مطرح می کنیم و از مسوولین این امر می خواهیم با آغاز مهر سری به مناطق آلودگی بزنند و ترافیک سرسام آور محدوده آلودگی را به چشم ببیند و امیدواریم مطرح کردن این بحث راهی برای باز شدن بحث های تخصصی در مورد شهری باشد که حالا نفس کشیدن سخت ترین کاری است که می تواند انجام دهد.
نویسنده: مرجان میرزاعبداله