به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ایران زمین به نقل از ایرنا، اختیارات جنگی دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا علیه ایران، با تصویب قطع نامه ای توسط مجلس نمایندگان آمریکا محدود شد.
در این قطع نامه که بامداد پنج شنبه با 227 رای موافق و 186 رای مخالف به تصویب رسید، تصریح شده که هیچ وضعیت جنگی توسط کنگره در مورد ایران اعلام نشده و در خصوص استفاده از نیروی نظامی علیه ایران نیز مجلس نمایندگان آمریکا مجوزی صادر نکرده است.
این قطع نامه، استفاده از نیروی نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران بر اساس مجوزی که این کنگره در سال 2001 در مورد استفاده از نیروی نظامی علیه عاملان حمله 11 سپتامبر و در سال 2002 علیه عراق صادر شده را اجازه نمی دهد. در عین حال تصویب این قطع نامه به مفهوم عدم استفاده ایالات متحده از نیروی نظامی در همه موارد نیست. طبیعی است اگر شرایط خاصی ایجاد شود که نیاز به استفاده از نیروی نظامی برای جلوگیری از بروز بحرانی شدیدتر است، آنگاه مجوز لازم صادر خواهد شد. بخصوص اینکه به اعتقاد کنگره، دشمنی ایران و آمریکا به این زودی ها پایان نخواهد یافت.
این قطع نامه رئیس جمهوری را ملزم به جمع آوری نیروهای آمریکایی می کند که بدون اعلام وضعیت جنگی و یا صدور مجوز قانونی در خارج از قلمرو، داراییها و سرزمینهای ایالات متحده حضور دارند. همچنین به صراحت صدور مجوز استفاده از نیروی نظامی را در شرایطی امکان پذیر می داند که کنگره و عموم مردم آمریکا بخوبی توجیه شده و پس از بحث و بررسی در کنگره به رای گیری گذاشته شود. در این قطع نامه به صراحت تاکید شده که رئیس جمهور تنها در صورت اعلام رسمی جنگ از طرف کنگره یا صدور مجوزی خاص برای به کار گیری نیروی نظامی می تواند نیروهای مسلح آمریکا را به مقابل جمهوری اسلامی ایران بفرستد.
این قطع نامه دو حزبی، 28 روز قبل نیز در مجلس سنای آمریکا با 55 رای موافق در برابر 45 رای مخالف علی رغم تهدید دونالد ترامپ مبنی بر وتوی آن، به تصویب رسیده بود.
در صورتی که دونالد ترامپ این قطع نامه را وتو کند، به احتمال قوی کنگره رای کافی برای لغو وتوی ترامپ نخواهد داشت اما همین امر که هر دو مجلس قانونگذاری آمریکا آن را تصویب کردند بخوبی عدم رضایت اکثریت سناتورها از عملکرد ترامپ و تمایل آن ها به محدود کردن اختیارات جنگی وی را نشان می دهد. در عین حال برخی از سناتورها ادعا می کنند که دولت آمریکا در رابطه با حمله ایران به پایگاه عین الاسد، با لاپوشانی میزان واقعی خسارات و تلفات را اعلام نکرده است. بر همین اساس هنگام در تصویب قطع نامه در مجلس سنا خواستار انجام اصلاحاتی در آن شدند.
بر اساس یکی از بندهای این قطع نامه، برخلاف گزارش های اولیه مبنی بر عدم مصدومیت سربازان آمریکایی در حین حمله ایران به عین الاسد، اعضای مجلس سنا تایید کردند که بالغ بر 100 سرباز آمریکایی در جریان این حمله دچار آسیب های جدی مغزی شده اند.
الحاق بندی به این قطع نامه که بر مبنای آن، مسئولیت دفاع از آمریکا و قلمروآن همچنین دارایی ها، شهروندان، نیروهای مسلح و دیپلماتهایش در برابر حملات احتمالی بر اساس قانون اساسی برعهده رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا خواهد بود، به درخواست سناتور ریچ با93رای موافق و3 رای مخالف در مجلس سنا به تصویب رسید.
همچنین بند پیشنهادی سناتور مارکوروبیو نیز با 54 رای مخالف و 46 رای موافق به تصویب نرسید. این بند حمله و ترور شهید قاسم سلیمانی را منطبق براختیارات جنگی که بر اساس قانون به روسای جمهور آمریکا داده شده، دانسته و اتخاذ سیاست وارد کردن فشار حداکثری را درکاهش منابع و توانایی ایران درحمله به آمریکا و منافع این کشور موثر می داند.